Kategoriler
Sakal Bakımı

Sakal Nasıl Çıkar?

Sakal Nasıl Çıkar?

Sakal çıkarma için tercih edilebilecek birçok yöntem bulunmaktadır. Özellikle köselik ve benzer problemler dolayısıyla erkeklerin yüzünde istenildiği şekilde sakal çıkamamaktadır. Gerek hiç çıkmayan gerekse de aralıklı çıkan sakalları gürleştirmek için birçok yöntem uygulayabilirsiniz.

Erkekler için sakal, hem dış görünüşe etkisi hem de özgüven sağlaması açısından önem taşımaktadır. Halk arasında köse olarak tabir edilen sakalsız kişiler, çeşitli adımların uygulanması sonucunda gür sakallara sahip olabilmektedir.

Sakal çıkartma yöntemleri arasında sarımsak ve yağ gibi alternatiflerin yanı sıra sakal serumu ya da sakal ekimi gibi yöntemler de bulunmaktadır. Bu tarz yöntemlere başvurmak istediğinizde uzman doktorların tavsiyesini alabilirsiniz.

Sakal Çıkması İçin Ne Yapılmalı?

20-22’li yaşlara kadar gür şekilde sakalın çıkmamasının birçok nedeni olabilmektedir. Sakalların çıkmamasında genellikle genetik faktörler rol almaktadır. Kişinin ailesinde ya da birkaç kuşak öncesindeki akrabalarının sakalsız olması, dolaylı açıdan o kişiyi etkileyebilmektedir. Bunun yanı sıra kişide sakal kıran ve testosteron eksikliği gibi sorunların olması da sakalların çıkmasını engellemektedir. Sakalların çeşitli sebeplerden dolayı çıkmamasına çözüm olarak birkaç yöntem şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. Hindistan Cevizi Yağı Sürmek: Hindistan cevizi yağının sakal çıkarma işlemine yönelik olumlu etkileri vardır. 10 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ile bir çay kaşığı biberiye yağını karıştırdıktan sonra sakalın az olduğu ya da olmadığı bölgeye sürün. 15 dakika boyunca bekledikten sonra yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Bunu düzenli bir şekilde uyguladığınızda sakalınız için olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
  2. Badem Yağı Sürmek: Hızlı sakal çıkarma yöntemleri arasında kullanılan badem yağı, sakal için oldukça besleyici bir maddedir. Badem yağı, işlevsel olarak yeni bir sakal ya da kıl kökü çıkarmamaktadır. Fakat badem yağını sakalınıza düzenli olarak sürdüğünüzde, sakalınız daha canlı ve belirgin bir hal almaktadır.
  3. Okaliptüs Yağı Kullanmak: Okaliptüs yağını bir miktar zeytinyağı ile karıştırıp sakalınıza düzenli olarak sürdüğünüzde etkili sonuçlar alabilirsiniz. Yarım su bardağı zeytin yağı ve yaklaşık 30 damla kadar okaliptüs yağını karıştırmalısınız. Daha sonra bu karışımı, sakalın çıkmasını istediğiniz bölgeye yedirerek sürmelisiniz. 25-30 dakika kadar bekledikten sonra iyice durulamalısınız. Bu yöntemi haftada 1 ya da 2 defa kullandığınız takdirde sakalınızın gürleşmesini sağlayabilirsiniz.
  4. Amla Yağı Kullanmak: Amla yağını ve hardal yapraklarını, sakallarınızın daha gür çıkması için kullanabilirsiniz. İlk olarak bir su bardağı içerisine çeyreğini dolduracak kadar amla yağı eklemelisiniz. Daha sonra üzerine 3 yemek kaşığı kadar hardal yaprağı eklemelisiniz. Blender yardımı ile bu karışımı iyice ezmeniz gerekmektedir. Daha sonra oluşan karışımı sakalınızın çıkmasını istediğiniz yere sürmelisiniz. Sürdüğünüz karışımı yüzünüzde 20 dakika beklettikten sonra soğuk su ile yıkamanız gerekmektedir. Bu yöntemi haftada 3-4 defa uygulayabilirsiniz.
  5. Limon Suyu ve Tarçın Kullanmak: Limon suyu ve tarçının karıştırılması ile hem saç hem de sakal çıkarma işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. 1 tatlı kaşığı tarçın ile 2 tatlı kaşığı kadar limon suyunu karıştırıp sakalınızın çıkmasını istediğiniz yere sürmeniz gerekmektedir. 20-30 dakika sonra yüzünüzü soğuk su ile durulayarak işlemi bitirebilirsiniz. Bunu haftada 2 defa uygulayarak sakalınızın gürleşmesini sağlayabilirsiniz.
  6. Sakal Ekimi Yaptırmak: İyi bir uzmandan sakal ekimi hizmeti aldığınızda, işlem yapıldığı fark edilemeyen sakallara sahip olabilirsiniz. Fakat sakal ekimi yaptırmanın süreci diğer yöntemlere göre uzun ve maliyetli olabilmektedir.
  7. Sakalı Jilet ile Kesmek: Sakalın jilet ile tıraş edilmesi daha güçlü kıl köklerini ortaya çıkarmaktadır. Fakat jilet kullanımının abartılması sonucunda cildinizde tahriş ve benzeri problemler ortaya çıkabilmektedir.

En Hızlı Sakal Nasıl Çıkar?

Sakalın yavaş uzaması birçok erkek açısından problem niteliğindedir. Sakalınızın hızlı uzaması için uygulamış olduğunuz bazı yöntemler negatif sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Örnek olarak jilet kullanımının halk arasında sakalı gürleştirdiği algısı sebebi ile birçok erkek sakallarını sık sık jilet ile tıraş etmektedir. Bunun yanı sıra sakala sarımsak sürme uygulaması da sık ve yoğun yapıldığı takdirde cildinizde olumsuz sonuçlar ortaya çıkartabilir. Bu doğrultuda sakalınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız daha sabırlı ve bilinçli uygulamalar yapmalısınız.

Örnek olarak sakal serumu kullanımı, derinin altındaki kıl köklerinin canlanmasını ve harekete geçmesini sağladığından dolayı hızlı bir şekilde uzamasına da neden olmaktadır. Sakal serumunun etkilerini, duş aldıktan sonra kullandığınızda net olarak görebilirsiniz. Sakalların hızlı bir şekilde uzamamasının bir diğer nedeni de gözeneklerinizin kapanmış olmasıdır. Günlük rutin içerisinde havadaki kir ve tozlar sakalınızın çevresindeki gözeneklere yerleşebilmektedir. Gözeneklerinizin dolması ile birlikte sakallarınız da çıkmamış olur. Bu sebeple peeling uygulamaları yaparak sakalınızın bulunduğu gözenekleri temizleyip açabilirsiniz. Haftada 2-3 kere peeling yaptığınız takdirde gözeneklerinizi açabilir ve ciltteki kan dolaşımını arttırarak hızlı sakal çıkarma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sarımsak Sakal Çıkarır Mı?

Sarımsağın saç ve sakal çıkarmaya yönelik olumlu etkileri vardır. Buna bağlı olarak birçok firma sakal çıkarmaya yönelik ürünlerinde sarımsağın kullanıldığına vurgu yapmaktadır.

Sarımsağın sakal köklerini besleyici özelliği, birçok kişiye olumlu etkiler sağlarken birçok kişinin cildinin zarar görmesine de sebep olmuştur. Sarımsak, yapısı gereği yakıcı bir bitki olduğu için bilinçsiz bir şekilde yüze sürülmesi halinde tahriş oluşturabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı sarımsağı yüzünüze sürmeden önce cildinizin buna hazır olup olmadığını öğrenmelisiniz. Buna ek olarak sakal çıkarmaya yönelik sarımsak kullanımını düzenli ve bilinçli bir şekilde yapmalısınız. Sarımsağı yüzünüze şu adımlar ile sürebilirsiniz:

  • İlk olarak tıraş olmanız, uygulamanın verimi için gereklidir. Sakalınızın tıraş edilmesi halinde kıl köklerine sarımsak özlerinin daha kolay ulaşması sağlanmaktadır. Ayrıca tıraş olduktan sonra gözeneklerinizin daha açık olması için yüzünüzü sıcak su ile yıkamalısınız.
  • Sarımsağı ikiye bölerek iki parçasını sakalın çıkmasını istediğiniz yerde gezdirmelisiniz. Bu adımı uygularken sarımsağı cildinize çok fazla bastırmamalısınız.
  • Sarımsağı yüzünüzde yeterince gezdirdikten sonra 20-30 dakika kadar beklemeniz gerekmektedir.
  • Sonrasında yüzünüzü soğuk su ile yıkayarak durulamalısınız. Cildinizi soğuk su ile yıkayarak gergin kalmasını ve tahriş olmamasını da sağlayabilirsiniz.
  • Son olarak yüzünüzü doğal maden suyu ile tekrardan yıkamalısınız. Doğal maden suyu içerisindeki mineraller ile sakallarınızı beslemekte ve güçlendirmektedir.

Bu adımları uygulayarak sarımsakla sakal çıkarma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Sakal 1 Ayda Ne Kadar Uzar?

Bazı hormonlar ve genetik sebepler, sakalların normalden daha yavaş ya da daha hızlı uzamasına sebep olmaktadır. Sakalın uzama evresini etkileyen diğer sebepler ise çevresel sebepler olmaktadır. Sakal serumu kullanımı, sakal bakımı ve güçlendirme ürünleri, sakal ve cilt bakım yağları sakalın uzama sürecini etkileyen çevresel faktörler arasındadır.

Sakal uzatmak için bazı bakımların yapılması gerekmektedir. Sakalınıza düzenli olarak gereken bakımı yaptığınızda ve temizliğine dikkat ettiğinizde, hızlı uzayan ve güçlü görünen sakallara sahip olabilirsiniz. Bu bakımların yapılması ile gözenekleriniz canlı kalmakta ve sakalınız daha hızlı uzamaktadır. Fakat sakalınız hızlı bir şekilde uzaması için bunları yapmak yeterli değildir. Sakalın uzama hızı, büyük oranda genetik faktörler ile bağlantılı olmaktadır. Kişinin sakalına yaptığı bakım ve genetik faktörler ile birlikte yaşam kalitesi, stres düzeyi, beslenme alışkanlıkları ve hormonal yapısı da sakalın uzama hızını etkilemektedir.

Sakal uzatma hızını net ve kontrollü bir şekilde uzatmanın bir diğer yolu da hormonal tedavilerdir. Sakal ile ilgili olan hormonlarınıza yapılan tedaviler ile uzama süreci hızlandırılabilmektedir.

Bazı sakal bakım ürünlerinde de “Trichogen içermektedir” ibaresi görülmektedir. Trichogen, sakalın gürleşmesini sağlayan ve sakal çıkarma konusunda da yeni kıl köklerinin ortaya çıkmasına destek olan bir bileşendir. Trichogen içeren ürünlerin kullanımı ile dökülmeye uğramış sakallar ve uzama hızı yavaşlamış sakal kökleri tekrardan eski gücüne kavuşturulur.

Sakal Kaç Yaşında Tam Olur?

Sakal Kaç Yaşında Tam Olur?

Sakal, erkeklerde ortalama olarak 15-16 yaşlarında çıkmaya başlamaktadır. Bu yaşlara gelindiğinde yüzdeki sakal kökleri güçlenmekte ve belirginlik göstermektedir. İlk olarak dudağın üst kısımlarında ve favori bölgelerinde belirginleşen sakallar, ilerleyen zamanlarda yanak ve çene kısımlarına da yayılmaktadır.

Bazı kişilerde ise sakalların çıkma yaşı ortalamanın üzerinde olabilir. Genetik ya da çevresel etkiler sonucunda bazı kişilerde sakalın ortaya çıkması, 19-20 yaşlarında olabilmektedir.

Ailenizde köselik yoksa ve 20’li yaşlarda olmanıza rağmen sakalınız çıkmadıysa doktora görünmelisiniz. Uzman bir doktor yardımı ile sakalınızın çıkmama nedenini öğrenebilirsiniz. Ayrıca doktorun verdiği talimatlar doğrultusunda sakalınızın uzaması için gerekli yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Sakal Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sakal bakımının doğru ve düzenli yapılması, kıl kökleriniz açısından önemlidir. Sakalın sağlıklı ve canlı gözükmesi için dikkat etmeniz gereken başlıca maddeler şu şekildedir:

  • Kullandığınız şampuana dikkat etmelisiniz. Saçlarınızı yıkarken kullandığınız şampuanların içeriği, sakalınız için olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bu nedenle şampuan seçerken sakalınızı da düşünmelisiniz.
  • Sakallarınızı gün içerisinde birkaç kez taramalısınız. Böylelikle sakallarınız birbirine dolaşmayarak daha güçlü kalmaktadır.
  • Uzun bir sakallarınız varsa onları tararken sakal kremi kullanmanız gerekmektedir. Sakal kremi kullanmadan taradığınız sakallarda yıpranmalar ve dökülmeler oluşabilir.
  • Sakal çıkarma ürünlerinin ve bazı bitkisel yağların kalitesine, cildiniz için uygunluğuna dikkat etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir